Повернутися до списку всіх статей
ВНЖ в Польше: коротко и по существу
  • Гроші в банку — не є стабільним і регулярним доходом;
  • Статус студента — підтверджуєш документально;
  • Студентам зараховується тільки 50% часу перебування в РП. Живеш по ВНЖ 2 роки — зараховують рік;
  • подати по роботі — платиш 440 PLN;
  • подати по навчанню — платиш 340 PLN;
  • Перше ВНЖ для студента — максимум на 15 місяців.

(Актуалізовано 5 вересня 2018)

Що таке Karta Pobytu

„Karta pobytu” — документ, що посвідчує особу іноземця на території Польщі, а також легальність його перебування.

З таким документом можна багаторазово перетинати кордон Польщі, купувати нерухомість, перетинати кордони країн Шенгенської угоди (перебуваючи в них не більше 90 днів в півріччі), а також подаватися на отримання віз до країн, які не входять до зони Шенгену.

Зміни в законі про іноземців

Три роки тому, 1 травня 2014 році, увійшла в силу нова редакція Закону про Іноземців, яка внесла зміни в правила отримання іноземцями дозволу на тимчасове перебування — Zezwolenie na pobyt czasowy.

У той же час скасувавши поняття «Дозвіл на проживання на визначений термін» — Zezwolenie na zamieszkanie na czas oznaczony.

Якщо цікавить порядок отримання ПМЖ, ми писали про це в статті — «Отримання ПМЖ в Польщі»

Які вимоги потрібно виконати

  • по роботі: мати стабільне та регулярне джерело доходу;*
  • для студентів: мати кошти на своє утримання;
  • мати в Польщі медичну страховку;
  • бути забезпеченим житлом у Польщі;
  • мати дійсний паспорт;
  • погодитися дати відбитки пальців.

Пам’ятайте, що податися на тимчасову посвідку на проживання (ВНЖ) можна аж до останнього дня легального перебування (наприклад: терміну дії поточної візи). Подати документи, можна як особисто, так і поштою.

За польським законодавством, ви можете податися на «Карту Побуту» поштою, але ви все одно зобов’язані будете з’явитися до інспектора з оригіналами документів.

Які документи слід приготувати

  • 4 фотографії 35 х 45 мм;
  • заява, заповнена, виключно польською мовою;
  • підтвердження сплати гербового збору;
  • по роботі: підтвердження факту наявності постійного і стабільного джерела доходу;
  • для студентів: підтвердження наявності коштів на своє утримання;
  • для студентів: підтвердження наявності статусу студента;
  • підтвердження факту проживання в Польщі, напр. надавши договір оренди житла;
  • підтвердження наявності страхування.

Вас можуть попросити надати також додаткові документи, які можна донести протягом 7 днів. Тут все залежить від вашої ситуації і самого інспектора, який буде займатися вашою справою.

Пам’ятайте, що при подачі документів на підставі працевлаштування, частина заяви повинна бути заповнена вашим працедавцем.

Стабільний і регулярний дохід

Пример: Наталія при подачі документів на карту тимчасового перебування не надала дані про стабільний регулярний дохід, але надавши підтвердження, що на її особистому рахунку в банку лежить 10 000 доларів. Чи буде заява Наталії розглядатися?

НІ! Сума грошей, яку можна внести на банківський рахунок, а потім зняти з нього – не є стабільним і регулярним джерелом доходу.

Мотивація відмови: Дохід повинен бути стабільним і регулярним. Сьогодні ці гроші є, а завтра ви їх витратите на нерухомість або машину, і вам не буде за що себе утримувати в цій країні.

Яка сума достатня: Мінімальна сума, яка повинна у вас залишитися після сплати вартості оренди житла і страхування, повинна становити як мінімум 634 PLN, якщо ви самостійно ведете господарство і 514 PLN для сімей.

1 жовтня 2018 року змінюється вимога по доходу, необхідного для підтвердження. Для тих хто веде господарство самостійно вона збільшиться до 701 PLN, а для сімей –  528 PLN.

ВНЖ і Робота

Коли подають на «Карту Побуту» по роботі в рамках однієї процедури, до вищевказаних документів додається ще інформація від старости („opinia starosty”), т.зв. «тест ринку». Своєрідний рапорт, що на ваше робоче місце не знайшлося фахівця серед польських громадян.

Ця вимога не стосується осіб, які більше 3-х місяців працювали з польським працедавцем і продовжують співпрацю. Тобто осіб, які співпрацюють з польською фірмою, на підставі:

oświadczenie o zamiarze powierzenia pracy — т.зв. «робоче запрошення»; 
zezwolenie na pracę — дозвіл на роботу;

ВНЖ на підставі навчання в Польщі

Якщо ви вчитеся в Польщі, то можна подавати на посвідку на підставі навчання. Щоб отримати карту на цій підставі, доведеться надати інформацію про те, що у вас є статус студента в зазначеному університеті і підтвердити факт, що ви — повністю забезпечені фінансово і здатні оплатити як своє навчання, так і утримання.

Традиційно перший дозвіл на тимчасове перебування дають студентам на 15 місяців, звичайно ж з можливістю його продовження.

Відповідно до польського законодавства, стаж іноземців, які проживають по «Карті Побуту» на підставі навчання зменшується в 2 рази.

Як рахувати стаж перебування

Перебуваючи в РП по візі або ВНЖ на підставі навчання у вузі (денна форма), «стаж перебування в Польщі» буде зменшено в 2 рази. Якщо ви 3 роки прожили з картою на підставі навчання, то зараховуватися будуть тільки 1,5 року. У разі ж роботи, стаж буде рахуватися 1:1.

Вартість отримання ВНЖ

У момент подачі заяви, на рахунок органу, який буде розглядати клопотання, потрібно буде внести оплату (гербовий збір) в розмірі 440 PLN, якщо подати з працевлаштування і 340 PLN за інших обставин.

Після отримання позитивного рішення — т.зв. decyzji, ви доплатите ще 50 PLN за виготовлення самої посвідки—картки. У разі відмови можна просити повернути сплачений збір і його повертають.

Терміни отримання карти

Приготуйтеся, що отримання карти – процес досить тривалий, тому що мінімальний термін розгляду заявки – 45 днів, але це тільки за законом, на практиці термін розгляду може затягнутися і до 3-х місяців і більше, в залежності від воєводства.

До цього терміну слід додати близько 2 тижнів очікування виготовлення самого документа – «карти побуту».

Не варто переживати, навіть, якщо закінчиться віза – ви будете перебувати в Польщі легально, навіть якщо ви подали заявку в останній день дії візи.

Поки клопотання буде розглядатися, в закордонний паспорт поставлять спеціальний штамп, який буде підтвердженням вашого легального перебування в Польщі.

З отриманим штампом, поки ви не отримали ВНЖ, ви не маєте права перетинати кордон країн Шенген, але є можливість повернутися додому, до країни походження. Але, щоб приїхати знову в Польщу доведеться отримувати візу.

Поки очікуєте рішення воєводського управління з надання вам ВНЖ – ви перебуваєте в Польщі легально, навіть якщо віза закінчилася.

На скільки дають ВНЖ в Польщі

Максимальний термін, на який дають тимчасовий вид на проживання становить 3 роки, але те, наскільки вам фактично дадуть першу і наступні карти залежить від двох чинників:

чи маєте підтверджену необхідність в перебуванні на території Польщі і на який термін;
особистого рішення інспектора, який веде вашу справу.

Пам’ятайте, що в законі вказані вимоги, які дають вам право подаватися на ВНЖ, але як і у випадку з перетином польського кордону, коли прикордонники приймають рішення – впустити вас чи ні, позитивне або негативне рішення по карті приймає інспектор.

Якщо маєте Карту Поляка або польське походження — дізнайтеся, як отримати ПМЖ в статті — «Отримання ПМЖ в Польщі».

 

Сподобалася стаття?
Поділися нею і підтримай наш проект
Залишилися питання? Напиши їх у коментарях

Leave a Reply

*Your email address will not be published.

16 комментариев
Anna Klymuk

Можна подавать документы на карту побыту если умова працы на 2 месяца подписана?

    Tomasz O

    Здравствуйте, Анна.

    Смотрите, все зависит от того, на каком основании вы находитесь в Польше. То есть на национальной визе на основании полученного oświadczenia или по визе Шенген?

    Но стоит заметить, что в любом случае, вы можете подаваться на ВНЖ (Pobyt Czasowy), если цель пребывание — »cel pobytu« превышает 3 месяца. Если с вами заключили договор всего на 2 месяца, то заявку — отклонят.

Наталья

Здравствуйте, подскажите, пожалуйста, примут ли для рассмотрения документы, если срок действия паспорта заканчивается через 7месяцев.Работаю легально в Польше и договор заключила на 2 года. СПАСИБО

    tomasz

    Здравствуйте, Наталья.
    Спасибо за вопрос.

    Документы для рассмотрения примут, однако, когда вы получите новый паспорт, его копию и оригинал нужно будет принести в Управление по Делам Иностранцев в вашем воеводстве.

    Разве, что в новом паспорте будет другая транслитерация ваших личных данных. Тогда нужно будет менять документы.

    Удачи!

Тоня

Здравствуйте,я студентка медицинского вуза и мое обучение затянется еще на несколько лет. В связи с этим у меня вопрос,получив карту временного побыту на 3 года что за ней последует, на 5 лет или еще одна на 3? Спасибо

    tomasz

    Здравствуйте, Тоня.

    В соотвествии с польским законодательством, максимальный срок на который вам могут выдать Разрешение на Временное Пребывание (Zezwolenie na Pobyt Czasowy) составляет 3 года, поэтому на 5 лет, к сожалению, ВНЖ вы не получите.

    Успехов в учебе!

Эльчин

Здраствуйте. Например у меня рабочая виза на 1 год ( D5 ) после 3 или 6 месячев я самостаяательно могу ли продилилить визу могули получит внж после оканчания визы D5?

    Команда Moja Firma

    Добрый день, спасибо за вопрос.

    Смотрите, несколько моментов: нету возможность автоматически продлить национальную визу, можно только податься на очередную. Нету также возможности этого сделать на территории РП. Польские визы можно получить за пределами Польши в польских дипломатических представительствах за границей.

    Если у вас будет основание для подачи на ВНЖ, то вы конечно можете это сделать, главное иметь основание — была ли у вас до этого времени виза или нет, то это не имеет большего значения.

    Удачной вам легализации!

оксана

моя сестра уехала в польше 25 январь 2018 ( паспорт биометрический) и устроилась на работу ,в марте подала документы на карту побыту , паспорт срок до 25 апрель ( 3 месяца)а пока не получила карту. а если она дальше в польше в мая ….ничего не страшного?

    Марта | Команда IT бизнес-инкубатора Moja Firma

    Здравствуйте, Оксана.

    Спасибо за вопросы.

    Чтобы мы правильно понимали ваш кейс — у вашей сестры есть биометрический паспорт, срок которого заканчивается 25 апреля или же у нее заканчивается срок по безвизовому режиму (3 месяца в полугодии)?

    1-я ситуация:

    Нельзя находиться с просроченным документом на территории РП. У вашей сестры есть два выхода: выехать в страну происхождения и сделать паспорт там или же обратиться в консульство страны, гражданство которой имеется у сестры с просьбой сделать паспорт здесь в Польше. Как на это отреагирует дипломатическое учреждение зависит от конкретной страны.

    2-я ситуация:

    Если же вы имеете ввиду то, что у вашей сестры заканчивается срок по безвизовому режиму 25 апреля — то не стоит беспокоиться. Она легально находится в РП, пока управление рассматривает ее ходатайство на получение ВНЖ в Польше. Ей могли поставить специальную печать в паспорте во время подачи документов.

    Удачи!

Андрей

Имею актуальную карту ВНЖ, за сколько времени до окончания текущей карты могу подать на новую?

    Марина | Команда IT бизнес-инкубатора Moja Firma

    Здравствуйте, Андрей.
    Спасибо за вопросы.

    Вы можете подаваться на ВНЖ или ПМЖ или Карту Резидента ЕС (в зависимости от вашей ситуации) не раньше чем за 6 месяцев до окончания вашего нынешнего разрешения на временное пребывание в Польше и не позднее чем последний день вашего легального пребывания в РП на основании разрешения.

    Последний нюанс важен — чтобы не нарушить правил пребывания в РП.

Татьяна

Здравствуйте Анна. Подскажите пожалуйста документ-закон, статью закона, где сказано, что если человек проработал больше 3 месяцев у работодателя и подается на карту ВНЖ у того же работодателя, то не надо делать тест рынка труда. Чем можно аппелировать?

Сос

Аппликант, который получил ВНЖ на один год, сколько времени должен побывать в Польше протяжении этого года? Спасибо.

    Команда Moja Firma

    Здравствуйте, спасибо за вопрос.

    К сожалению не очень поняли вашей ситуации.
    Вы получили ВНЖ по учебе/работе, но не планируете проживать в Польше?

    Все зависит от вашей личной ситуации, однако помните, что если вы планируете остаться в Польше и подаваться на Карту Резидента ЕС, то инспектор обратит внимание на т.н. пункт о «непрерывном пребывании на территории РП» — Wymóg nieprzerwanego pobytu.

    Пребывание будет считаться непрерывным, если ни один перерыв в течении всего срока пребывания в Польше не превысил 6 месяцев,
    а их суммарное количество в совокупности не превысило 10 месяцев.

    Обратите на это внимание, пожалуйста.

Евгений

Здравствуйте! Подскажите пожалуйста, если я буду учиться в Польше заочно могу ли сделать ВНЖ на основании учебы? И могу ли работать по этому ВНЖ?