Карта резидента ЕС

Русский
13978
0
Коротко і по суті
  • Подаєшся на Карту Резидента — потрібно мати стабільний і регулярний дохід;
  • Подаєшся на Карту Резидента – потрібно мати житло і підтвердити це документально;
  • Гроші в банку – не є стабільним і регулярним доходом;
  • Гроші в банку – не є стабільним і регулярним доходом;
  • Подаєшся на Карту Резидента – оплати 640 PLN;
  • Рішення про надання Карти Резидента – не має терміну дії.

Карта Резидента ЄС або більш офіційно — „Zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego UE” — «Дозвіл на довготермінове перебування резидента Євросоюзу», можуть отримати ті, хто довго живе в Польщі і має стабільну фінансову ситуацію.

Карту Резидента ЄС іммігранти часто називають ПМЖ — постійна посвідка на проживання. Однак за польським законодавством, дозвіл на постійне перебування — трохи інший документ.

Якщо, вам цікаво, як отримати ПМЖ («Дозвіл на постійне перебування») — запрошуємо до статті «ПМЖ в Польщі».

Як отримати Карту Резидента ЄС

Щоб отримати таку карту, потрібно дотримати ряд головних вимог і умов, зокрема:

  • безперервне перебування на території Польщі протягом 5 років;
  • правова підстава на займане житло (наприклад, договір оренди);
  • стабільний, а головне регулярне джерело доходу;
  • діюча страховка;
  • сертифікат володіння польською мовою на рівні не нижче B1 (2018).

Безперервне перебування протягом 5 років

Згідно з польським законодавством безперервним ( „pobyt nieprzerwany”) вважається перебування в Польщі, при якому:

  • одна поїздка (одноразове перебування поза межами РП) не перевищувало 6 місяців;
  • а сумарні поїздки за кордон за 5 років не перевищувала 10 місяців.

Якщо не впевнений, скільки часу провів за межами Польщі, то можна звернеться в Управління у Справах Іноземців з проханням про надання докладної інформації, щодо періоду перебування.

Зарахують 50% часу, якщо жив в РП на візі або ВНЖ по навчанню на стаціонарі або проходженню професійної підготовки

Студент Олександр приїхав на навчання 6 років тому. Після закінчення трирічного навчання, він влаштувався на роботу і пропрацював на фірмі 3 роки. Чи може він подати заяви на отримання такої карти?

Ні. Так як згідно з польським законодавством, його перебування буде обчислюватися як 0,5 + 0,5 + 0,5 + 1 + 1 + 1 = 4,5. Отже, йому треба прожити ще не менше пів року, перш ніж він може подавати заяву.

Стабільний і регулярний дохід

Заробіток після відрахування витрат на проживання повинен бути вище величини доходів, починаючи з якої призначається фінансова соціальна допомога.

На 2018 рік сума становить 634 PLN для тих у кого самостійне господарство і 514 PLN для кожного члена сім’ї.

Підтвердити заробіток може договір, за яким ти працевлаштований, наприклад: трудовий договір ( “umowa o pracę”), договір доручення ( “umowa zlecenie”) і т.д.

При перевірці виконання іноземцем вимог, про які йде мова вище, буде оцінюватися прибуток за останні 3 роки перед подачею заявки.

Сергій працює на фірмі і отримує 2100 zł нетто (з вирахуванням податків), за квартиру він платить 1200 + 200 за світло, воду і т.д. Чи є його заробіток стабільним?

Так. Так як після вирахування витрат 2100-1400 PLN, у Сергія залишається 700 PLN, тобто сума, яка перевищує необхідний мінімум.

Оплата

Обов’язковий гербовий збір за розгляд заявки складає 640 PLN.

Якщо не надати підтвердження про сплату, то заявка залишиться без розгляду. Вказану суму можна перевести на рахунок Воєводського Управління, або сплатити в касі на місці.

У разі негативного рішення за клопотанням, ця оплата буде повернена. Якщо ж рішення буде позитивним, ти зобов’язаний заплатити додаткові 50 PLN за виготовлення картки (посвідки на проживання).

Подача заявки

Згідно із законом, заявку слід подавати особисто, не пізніше останнього дня легального перебування в РП.

У паспорт управлінні поставлять спеціальну печатку, яка буде повідомляти польським державним органам, що твоя справа знаходиться в розгляді.

Перебування буде легально: від дати подання заявки, до дати винесення остаточного рішення по твоєму питанню.

Наявність такого штампа не дає права перетинати кордони інших країн Шенгенської зони, але з його наявністю можна повернутися в країну, громадянство якої у тебе є.

Оскарження рішення

Якщо будете незадоволені рішенням, яке прийняв воєвода, польське законодавство дає право його оскаржити.

Оскарження в письмовому вигляді подається протягом 14 днів від дати отримання рішення („decyzja”). Розглядатися оскарження буде в строк до 2 місяців з дня отримання.

Майте на увазі, що скарга не впливає на легальність перебування, позаяк — не є правовою основою. Що означає, що якщо немає інших документів, що дозволяють перебувати в РП, Ви зобов’язані покинути територію Польщі.

Термін дії

Дозвіл на перебування резидента ЄС видається на невизначений термін, документ же, що підтверджує отримання дозволу — сама карта (вид на проживання) буде дійсна протягом 5 років.

Сподобалася стаття?
Поділися нею Pointing down і підтримай наш проект Winking face
Читайте на цю тему
Залишилися питання? Напиши їх у коментарях

Відповісти