Повернутися до списку всіх статей

Ми вже говорили про види дозволів на роботу у Польщі і чим відрізняється запрошення від дозволу в статті «Прийом іноземців на роботу у Польщі»Розповідали також про небезпеки, пов’язані з купівлею готових фірм.

У 2018 році потенційні емігранти, все ще розглядають придбання фірми як порятунок і найбільш простий шлях еміграції. Це — велика помилка.

Купівля або відкриття фірми – не гарантує можливості «переїхати в Європу на ПМЖ», як це представляють у багатьох рекламах.

Для членів правління законодавство передбачує откримання Шенгенської візу на підставі виписки з Національного Судового Реєстру — KRS — Krajowy Rejestr Sądowy.

Дозвіл на роботу тип B

Якщо ж ви маєте намір перебувати і виконувати свої обов’язки в Польщі більше 6 місяців в 12 місячному коридорі, то потрібно буде подбати про дозвіл на роботу типу B — zezwolenie na pracę typ B.

Знаємо з досвіду, що саме цей дозвіл найчастіше є кінцевою метою при купівлі або відкритті фірми.

Після прийняття нового закону про іноземців в 2014 році і до цього часу (2018 рік), вимоги стають жорсткішими і отримати його на «порожній, непрацюючій  фірмі» — майже неможливо.

Органи будуть аналізувати діяльність фірми: з ким співпрацює, скільки заробляє і кого працевлаштовує.

Хто не потребує дозволу на роботу

Пам’ятайте, що існує ряд осіб, яким дозвіл на роботу в Польщі не потрібен таким особам:

  • власникам Карти Поляка;   
  • резидентам ЄС — rezydent długoterminowy UE;
  • мають дозвіл на постійне перебування — «ПМЖ» — Karta Stałego Pobytu;
  • є подружжям польських громадян;
  • є випускниками польських ВИШ-ів.

Які є вимоги до фірм

Для того щоб воєвода видав дозвіл, юридична особа, тобто фірма, в якій іноземець буде членом правління, має виконати ряд вимог і власне в цьому криється небезпека для тих, хто відкриває або купує фірму виключно з метою переїзду до РП.

Якщо при отриманні першого дозволу воєвода може не звернути увагу на деякі пункти, то в наступному році він буде зобов’язаний перевірити наступне:

1. Дохід фірми:

Фірма в податковому році, перед подачею клопотання, отримала дохід не нижче, ніж 12-кратна середня місячна зарплата в воєводстві (за 3-й квартал), в якому зареєстрована фірма.

У Мазовецькому воєводстві ця сума становить бл. 60.000 PLN. Детальну і актуальну інформацію про розмір місячної зарплатні можна отримати у Воєводському Управлінні або ж на сайті GUS.

2. Працевлаштування:

Фірма протягом останнього року, перед подачею клопотання, працевлаштовувала як мінімум двох працівників, яким не потрібен дозвіл на роботу (на договорі з невизначеним терміном і на повну ставку).

Це можуть бути як громадяни Польщі, так й іноземці, які мають:

  • Карту Поляка;
  • Карту Резидента Євросоюзу;
  • ПМЖ в Польщі;

3. Додаткові вимоги:

Доведе, що має досить грошей або веде діяльність, яка може дозволити в майбутньому виконати пункти 1. та 2. Крім цього: посприяє зростанню інвестицій, розвитку технологій, використовує корисні інноваційні рішення, а також створить в Польщі нові робочі місця.

Необхідні документи:

Якщо фірма відповідає вимогам, то в управління будуть подані наступні документи:

  • Документ з реєстру, що підтверджує юридичний статус суб’єкта (фірми), форму і характер господарської діяльності, яку веде іноземний підприємець.
  • Копію податкової декларації фірми платника прибуткового податку, яка доручає виконання роботи, про отримані доходи та понесені збитки в попередньому році.
  • Інформацію про стан працевлаштування у фірмі, яка доручає іноземцю виконання роботи.

Процедура отримання такого дозволу зазвичай триває 1 місяць, але в особливо складних випадках може тривати до 60 днів.

Зверніть також увагу, що процедура залежить від конкретного управління у воєводстві і навіть особистого рішення конкретного інспектора.

Дозвіл буде видано в 3 примірниках, один для іноземця, другий для роботодавця і останнім залишається у Воєводському Управлінні.

Дозвіл на роботу дійсно тільки протягом певного часу і вимагає продовження.

Зверніть увагу

Якщо зміняться обставини, на підставі яких було видано дозвіл, а Воєвода буде про це проінформований, дозвіл може бути анульовано.

Як бачите, якщо ви вирішили перенести до Польщі бізнес і маєте намір чесно його розвивати в рамках закону, то польське законодавство ліберальне і піде на зустріч. Якщо фірма в Польщі для вас — найбільш розрекламований і легкий шлях до переїзду, тоді слід задуматися, і не викидати гроші на вітер.

Польській економіці не потрібні фірми-пустушки.

Ще раз запрошуємо ознайомитися з видами дозволів в статті: «Дозвіл на роботу і запрошення на роботу в Польщі».

Сподобалася стаття?
Поділися нею і підтримай наш проект
Залишилися питання? Напиши їх у коментарях

Leave a Reply

*Your email address will not be published.